PSAROU
|
|
|
|
|
|
Ιστορία του Συνδέσμου
|
Πίσω |
|
Βενιζέλου και Μητροπόλεως γωνία 12 Απριλίου 1945...
Στις 12 Απριλίου 1945 μια παρέα αποτελούμενη απο Φιλάθλους, Παράγοντες του ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ και παλιούς Ποδοσφαιριστές, τους οποίους συχνά καλούσαν οι ομάδες να διευθύνουν τους μεταξύ των ποδοσφαιρικούς αγώνες, αποφάσισαν και ίδρυσαν τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με έδρα την Θεσσαλονίκη και όρισαν ως πρόεδρο τον κ. Ηλιάδη Δημήτριο.
Τα πρώτα γραφεία του Συνδέσμου ήταν ένα μικρό δωμάτιο στο μέγαρο Μπούρλα στη γωνία οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως.
Με την υπ' αριθμόν 146/2-1-1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε το πρώτο Καταστατικό του Συνδέσμου και την 17-2-1947 έγιναν εκλογές στις οποίες έλαβαν μέρος 30 μέλη και εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το 1945 δημιουργήθηκε η ΟΔΠΕ και ο Σύνδεσμος υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος της.
Στα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύνδεσμος ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και με τη λειτουργία Σχολών Διαιτησίας και Επιμορφωτικών Σεμιναρίων κατόρθωσε αφ' ενός μεν να αυξηθούν τα μέλη του, αφ' ετέρου δε να καθιερωθούν στη συνείδηση των Φιλάθλων ως άριστοι γνώστες των κανονισμών και αντικειμενικοί κριτές στην άσκηση των καθηκόντων τους στα γήπεδα.
Το 1955 ο ΣΔΠΜ έχει στις τάξεις του 67 μέλη και μεταξύ αυτών δύο Διεθνείς Διαιτητές, τους Ιωαννίδη Ιωάννη και Γκικόπουλο Κωνσταντίνο.
Το 1956 λόγω αύξησης των μελών, ενοικιάστηκαν γραφεία στην οδό Πλούταρχου κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους και κατόπιν το 1962, στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ...
...Ο ΣΔΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μετονομάζεται σε ΣΔΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...
Το 1968 με ευθύνη του Συνδέσμου, λειτούργησαν με επιτυχία σχολές ΔΙαιτησίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και στο Κιλκίς.
Το 1969 η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου αποφάσισε την αλλγή της ονομασίας απο Σ.Δ.Π ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε Σ.Δ.Π ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τα γραφεία του μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο χώρο στην οδό Πρίγκηπος Νικολάου (Σήμερα ΑΛΕΞ. ΣΒΩΛΟΥ).
Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου και των μελών του Ιδρύθηκαν το 1970 οι Σύνδεσμοι Διαιτητών Χαλκιδικής και Κιλκίς.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της προβολής του έργου του, ο Σύνδεσμος εκδίδει το 1971 την Εφημερίδα του με τίτλο "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ", η οποία με την κυκλοφορία της συμβάλλει αφ' ενός μεν στην πρόοδο της Διαιτησίας και του Ποδοσφαίρου, αφ' ετέρου δε αναπτύσσει το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως διατητές ποδοσφαίρου.
Το 1975 ο Σύνδεσμος έχει 224 μέλη και προκύπτει εκ νέου η ανάγκη της μεταστέγασης του σε μεγαλύτερους χώρους στην οδό Φιλικής Εταιρίας.
Παράλληλα αρχίζει να ωριμάζει και η ιδέα για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων που να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του...
... Το πρώτο Σπίτι της Διαιτησίας 1978...
Ο Σεισμός που έπληξε την Θεσσαλονίκη το 1978 κατέστρεψε και τα γραφεία του Συνδέσμου. Τότε πλέον ενεργοποιήθηκαν όλα τα μέλη του και αποφάσισαν την Αγορά Ιδιόκτητων Γραφείων με δικά τους χρήματα.
Πράγματι η προσφορά όλων υπήρξε γενναία και το φθινόπορο του 1978 επι προεδρίας του κ. Τσελεπάκη Δημήτριου, ο Σύνδεσμος αποκτάει τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Τάκη Οικονομίδη στην Καλαμαριά.
Οι φιλοδοξίες όμωsς των ανθρώπων που Διοικούν αλλά και όλων των μελών δεν σταματούν εδώ. Όλοι ονειρεύνται πλέον ένα Σύνδεσμο με σύγχρονα γραφεία, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και επαρκείς βοηθητικούς χώρους στο κέντρο της Πόλης.
...Η μετακόμιση στα ιδιόκτητα γραφεία...
Μετά απο μία προσωρινή μεταστέγαση των γραφείων του Συνδέσμου στην οδό Βασσιλέως Ηρακλείου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
Ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πέτρος Καλπακίδης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και αφού συγκεντρώνονται χρήματα απο
Α) Έκτακτες εισφορές των μελών
Β) Επιχορηγήσεις της Γ.Γ.Α και
Γ) Την πώληση των πρώτων ιδιόκτητων γραφείων
Αγοράζονται το 1986, τα γραφεία στα οποία στεγάζεται σήμερα ο Σύνδεσμος.
...Αίθουσα Α. Καλόπουλου...
Τον Οκτώβριο του 2005 η αίθουσα διδασκαλίας και εκδηλώσεων μετονομάστηκε σε "ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ" προς τιμήν του αδικοχαμένου διαιτητή που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ένα μήνα νωρίτερα.
...ΣΗΜΕΡΑ...
Απο τότε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο προσπαθεί για την αναβάθμιση των χώρων του και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ετσι ώστε όλα τα μέλη διαιτητές να αισθάνονται υπερήφανοι για το δικό τους "ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ".
|
|
|
|
|
|
|